Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwe editie ZOOM geeft inzicht in macro-ontwikkelingen in ziekenhuiszorg

Donderdag 2 mei is de tweede editie van ZOOM van dit jaar gepubliceerd. In deze editie blikken we terug op het afgelopen jaar.

Uit de gegevens blijkt o.a. dat het totaal aantal patiënten in 2023 hoger is dan het niveau in 2019. Ook laten de gegevens zien dat de wachttijden voor diagnostiek en polibezoeken in bijna alle gevallen zijn toegenomen ten opzichte van de vorige editie. De wachttijden voor de behandelingen zijn echter voor bijna alle specialismen, op vier na, afgenomen.

Over ZOOM

DHD publiceert ZOOM in opdracht van de NVZ en NFU om inzicht te geven in de financiële ontwikkelingen en prestaties van ziekenhuizen op landelijk niveau. De rapportage bevat kerncijfers over macro-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuiszorg. Deze ontwikkelingen zijn onderverdeeld in de thema’s Verleende zorg, Wachttijden en Dure geneesmiddelen. Vanaf nu wordt ZOOM twee keer per jaar gepubliceerd: direct na de jaarafsluiting van het medische deel van de LBZ (mei) en in het najaar. De volgende editie verschijnt dus in het najaar van 2024.

Inzicht in uw eigen zorginstelling

Met behulp van onze informatieproducten op het gebied van bedrijfsvoering & financiën krijgt u meer inzicht in uw data. U kunt verdiepende analyses uitvoeren en vergelijkingen maken tussen het eigen ziekenhuis en vergelijkbare instellingen (algemene, academische en topklinische ziekenhuizen) op het gebied van verkoopprijzen, productie, marktinformatie en wachttijden. Op diverse pagina’s in ZOOM is in de grafiektitel een hyperlink naar het bijbehorende DHD-product geplaatst.

ZOOM-rapportage aanvragen

Elke editie van ZOOM bestaat uit twee onderdelen: een beknopte factsheet (zie afbeelding onderaan) en een uitgebreidere rapportage in pdf. U kunt deze rapportage hieronder gratis aanvragen. In het aanvraagformulier kunt u ook de optie aanvinken om ZOOM voortaan automatisch elk kwartaal te ontvangen.

Vraag ZOOM gratis aan