Geslaagde LBZ-kennissessies ‘Efficiënt coderen’
Afgelopen week organiseerden wij de jaarlijkse LBZ-kennissessies. Zorgadministrateurs, medisch codeurs en andere geïnteresseerden namen deel aan de interactieve sessies die in het teken stonden van efficiënt coderen. Naast twee digitale sessies organiseerden we voor het eerst sinds 2020 ook weer een sessie op kantoor bij DHD.
Informatieanalist Nicole Huyser opende de kennissessie. Ze vertelde dat we in deze tijden van schaarste aan medisch codeurs en snelle ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) een duidelijk doel hebben: de expertise van de medisch codeur inzetten waar deze het meest nodig is en de eenvoudige codeervraagstukken automatisch laten genereren door software die gebruikmaakt van AI.
Na de opening nam Marjolein Hildebrand, adviseur ICD-10, het woord. Ze ging in op de vernieuwde opleiding tot medisch codeur en de verschillende manieren waarop DHD bijdraagt aan de ondersteuning van medisch codeurs. Bijvoorbeeld door het geven van codeadviezen, het terugkoppelen van de codeerkwaliteit middels het portaal Datakwaliteit & voortgang en het project AI-ondersteune coderen. Al deze diensten worden verleend aan gekwalificeerde medisch codeurs met als doel de kwaliteit van de LBZ-data te waarborgen en, waar mogelijk, te verbeteren. Om codeurs vanaf het allereerste begin te ondersteunen is het een logische stap om ook betrokken te zijn bij de opleiding. DHD gaat daarom een bijdrage leveren aan de vernieuwde opleiding tot medisch codeur van het Medischinstituut.
Maarten Zaal, informatieanalist, nam de deelnemers mee in de wereld van AI-ondersteund coderen. Binnen dit project werkt DHD samen met 20 ziekenhuizen aan een AI-model dat de ICD-10-codering van de dagopnamen ondersteunt en waar mogelijk automatiseert. Na een update van de huidige stand van zaken, was het tijdens de fysieke sessie tijd voor de praktijk. Renate Balk, medisch codeur bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland, deelde haar ervaringen over de aanpak van het project in het Franciscus en vertelde over de eerste positieve resultaten bij de dagopnamen. Maarten sloot af door een tipje van de sluier op te lichten over het AI-ondersteund coderen van klinische opnamen.
Ten slotte vertelde Agnes Mols, medewerker zorgadministratie ICD-10 bij het Elkerliek ziekenhuis, over haar ervaringen met coderen en de LBZ-aanlevering. Onder andere door per dag te coderen, direct de fouten in het verwerkingsverslag te verwerken en gebruik te maken van de T-Rex en SNOMED werpt deze manier zijn vruchten af: in hun resterendefoutenrapport bij de LBZ-jaarafsluiting ontbreken de pagina’s met de fouten en waarschuwingen. Ook eindigen ze steevast in de top 5 van snelst afsluitende ziekenhuizen.
Wilt u naar aanleiding van dit bericht meer weten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via 030 799 61 65 of info@dhd.nl.