Het belang van SARI-surveillance: landelijke monitoring van ernstige acute luchtweginfecties
Ernstige acute luchtweginfecties zijn erg ingrijpend, zowel voor patiënten als voor de zorg. Dat werd meer dan ooit duidelijk tijdens de coronapandemie. En ook nu worden veel mensen met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. Om inzicht te geven in deze ziekenhuisgegevens werkt DHD, in opdracht van het RIVM, samen met de ziekenhuizen aan een landelijke surveillance van deze Severe Acute Respiratory Infections (SARI).
De SARI-surveillance richt zich dus op het verzamelen van gegevens over ziekenhuisopnamen veroorzaakt door luchtweginfecties. Maar waarom zijn deze data zo belangrijk? En hoe wordt de gegevensverzameling georganiseerd zonder extra administratiedruk voor de ziekenhuizen? DHD sprak hierover met Irene Veldhuijzen, senior epidemioloog bij het RIVM.
Waarom zijn gegevens over patiënten met luchtweginfecties nodig?
“De coronapandemie heeft laten zien hoe ernstig een luchtweginfectie kan verlopen. Ziekenhuizen raakten overbelast door het hoge aantal patiënten. Het is belangrijk om die overbelasting zoveel mogelijk te voorkomen, door op tijd maatregelen te nemen. Om dat goed te kunnen doen, willen we zicht houden op de actuele ontwikkeling en verspreiding van luchtweginfecties. Hiervoor hebben we ook gegevens nodig over mensen die door een luchtweginfectie in het ziekenhuis worden opgenomen (SARI-patiënten). Deze gegevens zijn onmisbaar om goed zicht te houden op de ontwikkeling van luchtweginfecties in Nederland. Dat inzicht maakt het mogelijk om proactief te handelen en de volksgezondheid beter te beschermen. Zo zijn we ook beter voorbereid op toekomstige uitbraken van luchtweginfecties.”
SARI-surveillance stelt ons in staat om proactief te handelen en de volksgezondheid beter te beschermen.Irene Veldhuijzen, senior epidemioloog bij het RIVM
Waarom is het ontbreken van deze data een probleem?
“Bij het RIVM houden we zicht op luchtweginfecties door informatie te analyseren uit verschillende bronnen, dit heet surveillance. We weten bijvoorbeeld hoeveel mensen met luchtwegklachten bij de huisarts komen. Maar we weten niet hoeveel mensen zo ernstig ziek zijn dat ze in het ziekenhuis belanden. Hoewel we soms van ziekenhuizen horen dat de afdelingen vol liggen, zoals nu door onder andere de griepepidemie, missen we concrete en betrouwbare cijfers.”
Hoe wordt SARI-surveillance opgezet?
“Om een stijging van SARI snel te kunnen zien, is het belangrijk om op tijd en doorlopend data te verzamelen. DHD heeft van het RIVM de opdracht gekregen om de landelijke gegevensverzameling van SARI samen met de ziekenhuizen op te zetten. Dat willen we doen zonder extra administratiedruk voor de ziekenhuizen. Dat kan door voor de zorg geregistreerde gegevens wekelijks, automatisch te ontvangen. Juridisch betekent dit dat DHD in opdracht van de ziekenhuizen de verwerker van de data is en een geanonimiseerde dataset doorstuurt naar het RIVM.”
Wat is het voordeel van SARI-surveillance voor de ziekenhuizen?
“Naast het belang voor de volksgezondheid en pandemische paraatheid, kan de SARI-surveillance ziekenhuizen waardevolle inzichten bieden voor sturing en crisismanagement. DHD ontwikkelt daarom een SARI-dashboard voor de ziekenhuizen. Hierin kunnen zij de eigen data vergelijken met de data van andere ziekenhuizen, eerst landelijk en bij voldoende dekking ook regionaal. Dit helpt ziekenhuizen om tijdig afwijkingen te signaleren en proactief in te spelen op veranderende situaties. Zo kunnen zij beter voorbereid handelen bij oplopende ziektegevallen.”
Over het project SARI
Het RIVM voert in opdracht van het Ministerie van VWS de monitoring en surveillance van luchtweginfecties uit. Hieronder vallen ook de acute luchtweginfecties waarvoor ziekenhuisopname nodig is. Dit zijn de severe acute respiratory infections, afgekort: SARI. DHD heeft van het RIVM de opdracht gekregen om de landelijke gegevensverzameling van SARI samen met de ziekenhuizen op te zetten. De NVZ en NFU onderschrijven het belang van SARI-surveillance en zijn als moederorganisaties van DHD nauw betrokken bij het project.
Meer informatie
Op deze pagina vindt u alle algemene, datagerelateerde en juridische documentatie omtrent de SARI-surveillance. Ook vindt u meer informatie over SARI op de RIVM-website. Heeft u vragen of wilt u meer weten over deelname aan het project? Neem dan contact op met onze servicedesk via onderstaand contactformulier of bel naar 030 799 61 65.