Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Bestuurder

DHD ondersteunt ziekenhuizen op verschillende manieren bij het stroomlijnen van hun informatievoorziening. Van gestandaardiseerde vastlegging en efficiënte aanlevering van data tot de terugkoppeling van betrouwbare informatie. Daarnaast spelen we een actieve rol bij landelijke ontwikkelingen binnen deze aandachtsgebieden. Op deze pagina houden we ziekenhuisbestuurders op de hoogte van relevante producten, diensten en ontwikkelingen.

Betrouwbare informatie over uw ziekenhuis

DHD biedt diverse informatieproducten aan die bestuurders op hoofdlijnen inzicht geven binnen de thema's patiëntenzorg & kwaliteit en bedrijfsvoering & financiën. Zo kunt u elk kwartaal de ZOOM-rapportage per mail ontvangen, met kerncijfers over macro-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuiszorg. Op het gebied van patiëntenzorg & kwaliteit ontvangt u jaarlijks rapportages waarin sterftecijfers, ligduren en heropnamen van het eigen ziekenhuis worden afgezet tegen het landelijk gemiddelde.

Daarnaast kunt u eenvoudig toegang aanvragen tot diverse online dashboards met relevante (spiegel)informatie. Een voorbeeld hiervan is een overzicht van de marktaandelen van uw ziekenhuis, inclusief verwijzingen door huisartsen. Een overzicht van al onze producten en diensten vindt u op deze pagina.

Meer doen met de data

Bovenstaande en andere informatieproducten zijn gebaseerd op de grootste ziekenhuisdatabank van Nederland: de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg. Naast de verwerking in de producten & diensten van DHD worden de LBZ-data voor meer doeleinden gebruikt, zoals (verplichte) doorlevering aan onder andere de IGJ en het Zorginstituut Nederland en koppeling aan andere informatiebronnen, waaronder die van IKNL en diverse kwaliteitsregistraties. Ook kunnen ziekenhuizen zelf gericht data aanvragen, bijvoorbeeld ter ondersteuning van beleidsvraagstukken.

Het begint bij eenduidige vastlegging

Om tot betrouwbare data te komen die breed kan worden uitgewisseld, is het noodzakelijk dat medische informatie eenduidig door de arts wordt vastgelegd in het epd. Voor diagnosen doen alle ziekenhuizen dit al met behulp van de Diagnosethesaurus; voor medische verrichtingen hebben zij zich gecommitteerd aan een overgang naar de Verrichtingenthesaurus. Wilt u de mogelijkheden voor uw ziekenhuis bespreken? Neem dan contact met ons op.

Recente ontwikkelingen binnen DHD

DHD is continu met ziekenhuizen in gesprek om hen zo gericht mogelijk te ondersteunen. Dit leidt regelmatig tot nieuwe (door)ontwikkelingen in ons aanbod aan producten en diensten. We zetten er enkele voor u op een rij:

  • Er worden steeds meer kwaliteitsregistraties aangesloten op de Datahub. Dit brengt onder andere voordelen op het gebied van grip op data en efficiëntie van aanleveringen met zich mee.
  • Technische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie kunnen extra voordelen opleveren bij de vastlegging en ontsluiting van ziekenhuisdata. Op deze pagina leest u hoe wij samen met de ziekenhuizen dagopnamen geautomatiseerd vastleggen met behulp van een algoritme en daarnaast een platform ontwikkelen voor slimme ontsluiting van laboratoriumdata.
  • In Nederland hebben ruim een miljoen mensen een zeldzame ziekte. Momenteel ontwikkelen wij de ORPHA-viewer waarmee deze patiënten in beeld worden gebracht zonder extra registratielast voor de arts.
  • Ons aanbod aan informatieproducten is continu in beweging. Nieuwe toevoegingen zijn de Monitor acute zorg, die richting geeft aan de positionering van STZ-ziekenhuizen binnen dit aandachtsgebied, en de Monitor digitale zorg, waarmee ziekenhuizen hun voortgang kunnen bijhouden in de doelstelling om fysieke polikliniekbezoeken terug te dringen.

Voor u relevant nieuws

Feedback en vragen

Deze pagina voor bestuurders is in ontwikkeling. Mist u bepaalde informatie of heeft u een vraag? We horen graag van u.

(Optioneel)