Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zorgadministrateur

De Zorgadministratie is een cruciale schakel bij de ontsluiting van data. Van de registratie in het epd tot de codering en aanlevering van data; wij staan continu met zorgadministrateurs in contact om de processen vloeiend te laten verlopen. Op deze pagina vindt u handige koppelingen naar producten en diensten die relevant voor u zijn.

Het begint aan de bron

Om tot betrouwbare data te komen die breed kan worden uitgewisseld, is het belangrijk dat medische informatie eenduidig door de arts wordt vastgelegd in het epd. Voor diagnosen doen alle ziekenhuizen dit al met behulp van de Diagnosethesaurus; voor medische verrichtingen hebben ziekenhuizen zich gecommitteerd aan een overgang naar de Verrichtingenthesaurus. Wilt u de mogelijkheden voor uw ziekenhuis bespreken? Neem dan contact met ons op.

Benut uw ziekenhuis de voordelen van de thesauri al? Op deze pagina leggen we uit waaraan u kunt denken en hoe u dit kunt nagaan. Zo kunt u gebruikmaken van de tool Spiegelinformatie Diagnosethesaurus. Eenvoudig de inhoud van de thesauri inzien, inclusief de afleidingen naar SNOMED CT en ICD-10? Dat kan met de T-Rex (geen inlog vereist).

Informatie voor medisch codeurs

DHD en de medisch codeurs op de zorgadministratie onderhouden een hechte band. Op deze pagina vindt u als codeur koppelingen naar relevante producten en diensten.

Aanlevering van ziekenhuisdata

Als zorgadministrateur bent u mogelijk betrokken bij de aanlevering van ziekenhuisdata aan DHD. Dit kan via verschillende kanalen verlopen. Zo zijn wij verwerker van de grootste ziekenhuisdatabank van Nederland: de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). De voortgang en kwaliteit van de aanlevering kunt u volgen in het portaal Datakwaliteit & voortgang. De lokaal beheerder in uw ziekenhuis kan u toegang verlenen tot onze producten en diensten.

Daarnaast zijn er diverse kwaliteitsregistraties aangesloten op de Datahub. Deze data kunnen worden aangeleverd via onder andere het Datahub-portaal.

Tot slot kunnen met behulp van OmniQ de kwaliteitsindicatoren voor de Transparantiekalender, Basisset MSZ (inclusief verbeterdoelen) en Inzicht in Revalidatie worden aangeleverd. Na verwerking kunnen de uitkomsten worden gebenchmarkt in Spiegelinformatie Kwaliteitsindicatoren (SKI).

Inzicht in zeldzame aandoeningen

Ook handig om te weten: momenteel wordt de ORPHA-viewer ontwikkeld. Met deze online tool worden de ruim miljoen patiënten met een zeldzame aandoening in beeld gebracht. Dit werkt op dezelfde manier als de CRAMP-viewer voor spierziekten. Een mooi voorbeeld van hoe vastlegging met de Diagnosethesaurus en aanlevering via de LBZ kan resulteren in meer inzicht én minder registratielast.

Voor u relevant nieuws

Feedback en vragen

Deze pagina voor zorgadministrateurs is in ontwikkeling. Mist u bepaalde informatie of heeft u een vraag? We horen graag van u.

(Optioneel)