Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Medisch codeur

Wij zijn erg blij met onze nauwe relatie met de medisch codeurs in de ziekenhuizen. Codeerexperts spelen immers een belangrijke rol op het gebied van datakwaliteit. Wij proberen u zo goed mogelijk te ondersteunen bij uw werkzaamheden. Dit doen we onder andere aan de hand van codeeradviezen volgens de ICD-10 en het aanbieden van bijeenkomsten. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze meest relevante diensten voor codeurs.

Codeeradviezen volgens de ICD-10

Goede codering van ziekenhuisdata is een cruciale stap in het aanbieden van betrouwbare informatie. Medisch codeurs kunnen bij ons terecht voor het indienen van codeervragen. Elk kwartaal wordt een bundeling van de beantwoorde vragen via deze pagina gepubliceerd. Wilt u gezamenlijk in gesprek over de adviezen? Kom dan naar onze jaarlijkse kennissessies ICD-10-codeadviezen. Nieuwe edities worden gecommuniceerd via de pagina Bijeenkomsten.

AI-ondersteund coderen

Naast de kwaliteit van de codering is ook efficiëntie een belangrijk aandachtspunt. Om ziekenhuizen hierbij te helpen, zijn we samen met 20 ziekenhuizen een project gestart om met behulp van machine learning ‘automatisch’ dagopnamen in de LBZ te coderen. Het project ging in 2020 van start en sindsdien kan een steeds groter deel van de dagopnamen van een betrouwbare hoofddiagnose worden voorzien. Hierdoor kan de expertise van codeurs worden ingezet waar deze het meest nodig is.

Lees meer

Meer relevante producten en diensten

Wij ondersteunen codeurs ook op andere manieren. Zo is het belangrijk om te weten dat de termen die de arts met behulp van de Diagnosethesaurus vastlegt in het epd automatisch afleiden naar ICD-10-codes. Zowel de termen als de gekoppelde ICD-10-codes kunt u snel, zonder DHD-account opzoeken via de T-Rex. Bent u degene in het ziekenhuis die wijzigingsverzoeken voor de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus indient? Zie dan deze pagina voor meer informatie.

Bij het bewaken van de kwaliteit van zorg kan het ook relevant zijn om de codering te analyseren. Dit is mogelijk met de Hospital Data Viewer (HDV), een uitgebreide tool die op aanvraag beschikbaar is en onder meer wordt gebruikt bij het uitvoeren van dossieronderzoek. Daarnaast kunnen de aangeleverde data via het portaal Datakwaliteit & voortgang op verschillende manieren worden gecontroleerd.

Voor u relevant nieuws

Feedback en vragen

Deze pagina voor medisch codeurs is in ontwikkeling. Mist u bepaalde informatie of heeft u een vraag? We horen graag van u.

(Optioneel)