Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuws

Nieuwe diagnoseterm voor COVID-19-vaccinatie

Donderdag 21 oktober zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus (3.21) en Verrichtingenthesaurus (2.19) gepubliceerd. In totaal zijn 1.120 concepten gewijzigd. Een nieuwe Nederlandse editie van SNOMED CT door Nictiz heeft mede geleid tot een groot aantal nieuwe afleidingen.

Lees dit artikel

Inzicht in (sterfte)cijfers COVID-19 verspreid met HSMR-rapport

Maandag 27 september zijn de digitale HSMR-rapporten 2018-2020 verstuurd naar de gemachtigde gebruikers van alle ziekenhuizen. De raden van bestuur ontvangen volgende week de gedrukte versies van het rapport. Als extra bijlage is dit jaar de DHD-rapportage ‘Inzicht in (sterfte)cijfers COVID-19 in 2020’ bijgevoegd.

Lees dit artikel

Kwaliteitsindicatoren klinieken 2020 compleet in SKI

​Vanaf vandaag is ook de Basisset MSZ 2020 van klinieken beschikbaar in de benchmarkingtool SKI. De IGJ heeft de data deze maand openbaar gemaakt. De indicatoren van de Transparantiekalender 2020 van de klinieken en de Basisset MSZ 2018 en 2019 waren eerder dit jaar al te zien in SKI.

Lees dit artikel

80% minder registratielast bij aanlevering Cataract

Wat levert automatische aanlevering voor een kwaliteitsregistratie op aan registratielastvermindering? Het programma Registratie aan de bron beantwoordde deze vraag voor Cataract. Het antwoord: in potentie ontstaat er 80% minder registratielast bij de aanlevering én een hogere datakwaliteit.

Lees dit artikel

Ongewenste gevolgen COVID-19-vaccinatie opgenomen in DT

De nieuwe ICD-10-code voor ongewenste gevolgen door COVID-19-vaccinatie is toegevoegd aan de nieuwe versie van de Diagnosethesaurus (3.20) die vandaag is uitgeleverd met de Verrichtingenthesaurus (2.18). In totaal zijn 1001 concepten gewijzigd, waarvan het grootste deel bestaat uit nieuwe SNOMED-CT-koppelingen. Tevens heeft een eenduidigheidsactie voor de Vereniging Dermatologie en Venereologie plaatsgevonden en zijn bij Neurologie koppelingen voor de lateraliteit veranderd.

Lees dit artikel

Aanlevering kwaliteitsregistratie DQRA van start

De aanlevering voor DQRA, de kwaliteitsregistratie van de SKR rondom reumatoïde artritis, is weer gestart. Tot 15 oktober kunnen deelnemende instellingen data aanleveren via het webportaal van de Datahub. De resultaten worden in november gepubliceerd in het DQRA-dashboard. De gegevens die via de Datahub worden aangeleverd, betreffen onder andere uitkomsten van ziekteactiviteitsmetingen, de zogenaamd DAS28-uitkomstmaten.

Lees dit artikel

Gezamenlijk grootschalig onderzoek naar long-COVID

​In oktober 2021 gaat een grootschalig onderzoek naar long-COVID van start. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Nivel samen met drie vakgroepen Huisartsengeneeskunde en DHD. De bijdrage van DHD bestaat uit het aanleveren van geanonimiseerde LBZ-data en inbrengen van inhoudelijke expertise.

Lees dit artikel

Inzicht in aandeel digitale consulten

​Een van de ambities van de NVZ is om dit jaar 25% minder fysieke polikliniekbezoeken te laten plaatsvinden door de inzet van digitale zorg. Met de Monitor digitale zorg, ontwikkeld door DHD, kunnen de NVZ-ziekenhuizen hun voortgang inzien. De Monitor digitale zorg is sinds juli beschikbaar voor leden van de NVZ. DHD heeft de monitor in opdracht van het Programma Digitale Zorg ontwikkeld op basis van gegevens uit de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Ziekenhuizen zien in de monitor welk deel van de consulten digitaal is gevoerd en kunnen dit aandeel vergelijken met andere ziekenhuizen. Voor meer inzicht kan het ziekenhuis de eigen digitale consulten verder uitsplitsen naar onder andere type digitaal consult (zoals beeldbellen of telemonitoring), specialisme, diagnosegroep en leeftijd van de patiënt.

Lees dit artikel

Samenwerking VWS en DHD verwerking COVID-vaccinaties

​Van 22-29 mei namen 14 ziekenhuizen deel aan de vaccinatiepilot in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma COVID-19. Ziekenhuizen legden de circa 5.000 vaccinaties vast in het door het ministerie van VWS ontwikkelde registratiesysteem ZKVI. DHD werd door VWS gevraagd om als verwerker voor de ziekenhuizen op te treden.

Lees dit artikel

‘Nu investeren in de Verrichtingenthesaurus is meedenken over de toekomst’

Ziekenhuis St Jansdal heeft als eerste Epic-ziekenhuis de VT in gebruik genomen. In een periode van tien weken gingen de CBV-codes eruit en zijn de VT-termen het uitgangspunt van de verrichtingenregistratie geworden. Op donderdag 17 juni 2021 deelden...

Lees dit artikel

Derde ziekenhuis over op Verrichtingenthesaurus

​Na Noordwest Ziekenhuisgroep en Ziekenhuis St Jansdal heeft ook het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) de Verrichtingenthesaurus in gebruik genomen. DHD heeft CWZ begeleid bij het implementeren van deze landelijke standaard voor het vastleggen van medische verrichtingen. CMIO William van der Stappen omschrijft de overgang als een belangrijke stap naar meer uniformiteit en standaardisatie in de verslaglegging.

Lees dit artikel

T-Rex: voor elke registratiedatum inzicht in status thesauri

De T-Rex, de viewer voor de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus, is uitgebreid met een datumkiezer. Met dit nieuwe filter kunnen fouten in geregistreerde diagnosen en verrichtingen makkelijker opgespoord worden. ‘Dit helpt ons om een registratiecode te vinden die op een specifiek moment geldig was.’

Lees dit artikel