Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuws

DT aangesloten op otologische kwaliteitsregistratie DOQ

Donderdag 21 april zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus (3.24) en Verrichtingenthesaurus (2.22) gepubliceerd. In totaal zijn 567 concepten gewijzigd. De diagnoselijst van KNO is geoptimaliseerd en sluit nu aan op de Dutch Otological Quality registry (DOQ). Daarnaast zijn er met name belangrijke wijzigingen voor de specialismen Verloskunde en gynaecologie en Inwendige geneeskunde.

Lees dit artikel

Nieuwe COVID-informatie in ZOOM

Ieder kwartaal verschijnt de ZOOM-rapportage met de kerncijfers over macro-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuiszorg. In deze eerste editie van 2022 is de informatie om de impact van COVID op de zorg te duiden verder aangevuld. Het hoofdstuk 'COVID in beeld' is uitgebreid met de gemiddelde IC-opnameduur voor COVID-opnamen. Daarnaast is er in deze editie onderscheid gemaakt tussen opnamen met COVID-19 als hoofd- en nevendiagnose. In het hoofdstuk ‘Verleende zorg’ zijn de algehele gemiddelde IC-opnameduur en de opnameduur van klinische opnamen en IC-opnamen exclusief COVID-opnamen in kaart gebracht.

Lees dit artikel

Voortgang project AI-ondersteund coderen

In samenwerking met 20 ziekenhuizen ontwikkelt DHD een methode die ondersteunt bij de ICD-10-diagnosecodering van ziekenhuisopnamen. Dat doen we op basis van machine learning. Op dit moment kan circa 50 procent van de dagopnamen van een betrouwbare hoofddiagnose worden voorzien. In de volgende fase voeren we het AI-ondersteund coderen nog verder door.

Lees dit artikel

Implementatie VT leidt tot nieuwe termen

​Donderdag 17 februari zijn de nieuwe versies van de Diagnose- (3.23) en Verrichtingenthesaurus (2.21) gepubliceerd. In totaal zijn 521 concepten gewijzigd. Een groot deel van de wijzigingen vloeit voort uit de implementatie van de Verrichtingenthesaurus in Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente.

Lees dit artikel

Ontwikkeling SMR-model voor COVID-19

Dit jaar hebben de LBZ-indicatoren over het afgelopen registratiejaar (2021) wederom alleen betrekking op de reguliere zorg. Wel gaat het CBS voor het eerst een specifiek SMR-berekeningsmodel ontwikkelen voor opnamen van patiënten met COVID-19. Ieder jaar ontvangen ziekenhuizen eind mei de Rapportage LBZ-indicatoren (OLO, Heropnamenratio en voorlopige HSMR) en eind september het HSMR-rapport (met de definitieve HSMR-cijfers). Net als vorig jaar hebben IGJ, NZa, CBS en DHD besloten dat opnamen met hoofddiagnose COVID-19 (code U07.1,U07.2 en U10.9) hier nog niet in worden meegenomen. Ziekenhuizen dienen hun LBZ-indicatoren over 2021 met betrekking tot de reguliere zorg te rapporteren aan de IGJ. Ook de definitieve (H)SMR-cijfers over 2021 die gepubliceerd moeten worden in het kader van de NZa-regeling betreffen alleen de reguliere zorg.

Lees dit artikel

Twee jaar stroomlijnen kwaliteitsregistraties: de resultaten

​Meer grip, minder lasten. Vanuit deze ambitie startten wij in 2020, in opdracht van de NVZ en NFU, met een programma voor het stroomlijnen en vereenvoudigen van kwaliteitsregistraties. De afgelopen twee jaar hebben wij u steeds via losse nieuwsberichten geïnformeerd over de vorderingen in dit programma. In dit bericht zetten we de resultaten op een rij.

Lees dit artikel

Verbeterde functionaliteiten en nieuw design voor SKI

​Spiegelinformatie Kwaliteitsindicatoren (SKI) heeft een grote update gekregen. De nieuwe versie van de online vergelijkingstool voor kwaliteitsindicatoren beschikt over verbeterde functionaliteiten en een nieuw design, waarmee de gebruiksvriendelijkheid verder toeneemt. Iedereen met een DHD-account kan gebruikmaken van SKI.

Lees dit artikel

ZKVI: registratie van boostervaccinaties

​24 ziekenhuizen zijn vanaf 6 december 2021 gestart met het toedienen van COVID-19-boostervaccinaties bij personeel van huisartsenpraktijken, ambulancemedewerkers en medewerkers van categorale instellingen. Meerdere ziekenhuizen ondersteunen de GGD bovendien bij het vaccineren van burgers. Voor het registreren van de boostervaccinaties maken ziekenhuizen gebruik van ZKVI.

Lees dit artikel

Speciaal COVID-hoofdstuk in decembereditie ZOOM

Vandaag is de nieuwe editie van ZOOM verschenen, de periodieke rapportage met actuele kerncijfers over macro-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuiszorg. Nieuw in deze uitgave is het hoofdstuk ‘COVID in beeld’, wat op hoofdlijnen een overzicht geeft van de zorg voor coronapatiënten.

Lees dit artikel

Pilotversie Complicatiemonitor in HDV beschikbaar

Vanaf vandaag kan in de HDV gebruik worden gemaakt van de pilotversie van de Complicatiemonitor. Deze interactieve tool geeft inzicht in de aandoeningen ontstaan tijdens opname. HDV-gebruikers hebben hiermee ziekenhuisbreed inzicht in de resultaten en de mogelijkheid deze te vergelijken met een peergroup.

Lees dit artikel

Nieuwe mogelijkheden voor eenduidige registratie

Maandag 20 december zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus (3.22) en Verrichtingenthesaurus (2.20) gepubliceerd. In deze grootste uitlevering van het jaar zijn bijna 10.000 concepten gewijzigd, met nieuwe mogelijkheden en aanpassingen voor onder andere klinisch genetici, orthopeden en sportartsen. Ook is de RZ22c verwerkt.

Lees dit artikel

Geen Log4j aanwezig in informatieproducten

Wereldwijd worden systemen aangevallen via een Log4j-kwetsbaarheid. In de informatieproducten van DHD wordt geen gebruikgemaakt van Log4j, de producten zijn veilig om te gebruiken. Ook hebben we samen met onze IT-partners de door DHD zelf gebruikte systemen geïnventariseerd en waar nodig gepatched/geüpdatet. We blijven alle informatie omtrent deze dreiging actief volgen.

Lees dit artikel