Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuws

Model voor AI-ondersteund coderen

Samen met 20 ziekenhuizen ontwikkelt DHD een AI-model dat de ICD-10-codering van de dagopnamen ondersteunt en waar mogelijk automatiseert. De resultaten worden steeds beter. Bij een aantal ziekenhuizen voorziet het model al tot wel 70% van de dagopnamen van een betrouwbare hoofddiagnosecode. Epic en ChipSoft hebben er bovendien voor gezorgd dat de output van het codeermodel in het EPD kan worden ingelezen. Aanleiding voor DHD om het model in productie te nemen.

Lees dit artikel

Dataverzameling en spiegelinformatie voor zelfstandige klinieken

Ziekenhuizen en umc’s leveren maandelijks DIS-data aan via de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). ZKN is een project gestart om deze data van de zelfstandige klinieken ook centraal te verzamelen bij DHD. Dit maakt het mogelijk om spiegelinformatie te ontwikkelen voor de klinieken. Een bijkomend voordeel is dat de medisch-specialistische zorg in zijn geheel in beeld kan worden gebracht voor alle instellingen.

Lees dit artikel

Met data de zorg verbeteren: 'Veel gaat al goed' - Interview met Gert-Jan van Boven

Vandaag staat in de special 'Future of healthcare' van Het Financieele Dagblad een interview met DHD-directeur Gert-Jan van Boven over data in de (ziekenhuis)zorg. 

Lees dit artikel

Bekijk nu het jaarbeeld 2022

Samenwerking op datagebied vormt de sleutel tot minder registratielast, efficiënte processen en waardevolle zorg- en stuurinformatie. DHD zorgt er als schakel tussen de medisch-specialistische zorginstellingen en hun professionals voor dat die samenwerking gestroomlijnd plaatsvindt. In ons online jaarbeeld 2022 ziet u welke stappen we met elkaar hebben gezet.

Lees dit artikel

LBZ-portaal heet vanaf nu Datakwaliteit & voortgang

De ruim 700 gebruikers van het LBZ-portaal loggen vanaf vandaag niet meer in op lbz.dhd.nl maar op datakwaliteit.dhd.nl. Het portaal heeft namelijk een nieuwe naam: Datakwaliteit & voortgang. De reden voor deze naamswijziging is de toevoeging van nieuwe registraties; binnenkort zullen de eerste kwaliteitsregistraties inzicht krijgen in de kwaliteit en voortgang van hun data-aanleveringen.

Lees dit artikel

Geslaagde gebruikersdag bedrijfsvoering & financiën

Op dinsdag 14 februari vond de gebruikersdag bedrijfsvoering & financiën plaats. Veertig gebruikers van het DHD-dashboard maakten kennis met de geheel vernieuwde tools Marktinformatie en Zorgprofielenbenchmark en met de Patiëntenmonitor en de Verkoopprijzenbenchmark. Tijdens de productdemo’s werden er veel vragen gesteld en kwamen er veel positieve reacties op de ontwikkelingen. Ook bespraken de deelnemers hun wensen voor doorontwikkeling van de tools.

Lees dit artikel

Nieuwe uitlevering Diagnose- en Verrichtingenthesaurus in datamodel 4.3

Donderdag 16 februari zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus gepubliceerd. In totaal zijn 211 wijzigingen doorgevoerd. Beide thesauri zijn verschenen in het nieuwe uitleverformaat 4.3.

Lees dit artikel

Zorgprofielenbenchmark en Marktinformatie vernieuwd

Vandaag zijn de geheel vernieuwde tools Marktinformatie en Zorgprofielenbenchmark gepubliceerd. Beide producten zijn de afgelopen maanden met inbreng van gebruikers doorontwikkeld. Doordat de tools zijn gebouwd in Power BI zijn ze sneller en uitgebreider dan voorheen en bieden ze meer mogelijkheden.

Lees dit artikel

Nieuw document met ICD-10-codeadviezen beschikbaar

Vandaag is het nieuwe document met ICD-10 codeadviezen gepubliceerd. Het document met de naam 'Codeadviezen Expertgroep ICD-10 versie 20230101.pdf' kunt u op deze pagina downloaden. Op pagina 159 vindt u een overzicht van de gewijzigde codeadviezen.

Lees dit artikel

ZOOM: meer patiënten met duur geneesmiddel, kosten per patiënt gedaald

In de eerste ZOOM-editie van 2023 blikken we terug op het afgelopen jaar. Voor bijna alle onderdelen zijn de cijfers van 2022 toegevoegd. Deze laten zien dat de zorgproductie in het afgelopen jaar voor de meeste typen zorg is gedaald. De wachttijden daarentegen...

Lees dit artikel

Volgende 4 ziekenhuizen over op de Verrichtingenthesaurus: ‘begrijpelijke termen voor arts én patiënt’

Steeds meer ziekenhuizen maken gebruik van de Verrichtingenthesaurus voor de vastlegging van verrichtingen in het epd. De belangrijkste redenen? Standaardisatie, inhoudelijke vastlegging en actuele termen.

Lees dit artikel

Belangrijke uitlevering Diagnose- en Verrichtingenthesaurus: ruim 6.000 wijzigingen

Donderdag 15 december zijn de nieuwe versies van de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus gepubliceerd. Naast de verwerking van de RZ23c-release van de NZa zijn veel wijzigingen doorgevoerd vanuit projecten die in...

Lees dit artikel