Jaarbeeld 2024
Het afgelopen jaar heeft DHD belangrijke stappen gezet om de samenwerking op het gebied van data in de medisch-specialistische zorg verder te versterken. We werkten samen met zorginstellingen om de registratielast te verlagen, processen te optimaliseren en waardevolle inzichten te bieden. Innovatieve oplossingen, zoals PLUGIN, de koppeling van databronnen en het inzetten van AI-toepassingen, spelen daarbij een cruciale rol. In ons jaarbeeld leest u meer over de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten van DHD in 2024.
Innovatieve datatechnologieën voor veilige en efficiënte gegevensuitwisseling
DHD werkt intensief samen aan innovatieve datatechnologieën om hergebruik van medische gegevens mogelijk en schaalbaar te maken. Eén van die technologieën is PLUGIN, een initiatief van DHD, het Expertisecentrum Zorgalgoritmen en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het federatieve platform stelt ziekenhuizen in staat om medische gegevens veilig te ontsluiten voor meerdere toepassingen. Dankzij de federatieve technologie zal de noodzaak van het centraal verzamelen van medische gegevens verminderen, wat hergebruik van gegevens vereenvoudigt.
Het platform kan o.a. gebruikt worden voor de ontwikkeling van slimme AI-toepassingen en kan ondersteuning bieden bij gegevensuitwisseling voor bijvoorbeeld kwaliteitsregistraties, de verrijking van datavelden binnen de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ), zoals voor de codering van dagopnamen.
Eerste succesvolle resultaten PLUGIN-pilot Radboudumc
In 2024 startte de PLUGIN-pilot bij Radboudumc. De eerste resultaten tonen aan dat innovatieve datatechnologie niet alleen mogelijk is, maar ook directe voordelen biedt. In de pilot werkten Radboudumc en het PLUGIN-team samen om de NKR te vullen en te verrijken. De doelstelling om patiënten met hoofd-halskanker in het epd te identificeren en informatie over diagnose en tumorstadium automatisch aan de NKR aan te leveren is ruimschoots behaald.
Andere stappen die we in 2024 hebben gezet op het gebied van innovatieve datatechnologieën zijn:
Samenwerkingsovereenkomst DHD, Expertisecentrum Zorgalgoritmen en IKNL
DHD werkt samen met het Expertisecentrum Zorgalgoritmen en IKNL aan PLUGIN: een schaalbare infrastructuur die ziekenhuizen in staat stelt hun data efficiënter en veiliger te beheren, zonder in te boeten op kwaliteit of privacy. Om deze samenwerking te versterken, ondertekenden de drie organisaties in december 2024 een samenwerkingsovereenkomst, waarmee een eerdere intentieverklaring werd geformaliseerd.
Inzicht in complexe hartzorg in regionale netwerken dankzij koppeling NHR en LBZ
In samenwerking met de Nederlandse Hart Registratie (NHR) maakte DHD een koppeling tussen de Landelijke Basisregistratie Zorg (LBZ) en meerdere NHR-kwaliteitsregistraties. Dit geeft ziekenhuizen inzicht in zorgconsumptie van patiënten en relevante kwaliteitsindicatoren. Hiermee wordt het mogelijk om het verloop van zorgprocessen tussen ziekenhuizen te evalueren en draagt het bij aan het toegankelijk houden van de zorg zonder dat hiervoor extra registratie nodig is.
Algoritme op LBZ-data signaleert metastaseringsdata voor de NKR
Een compleet beeld van alle borstkankerpatiënten met metastasen is belangrijk voor het evalueren van behandelingsstrategieën en het in kaart krijgen van de druk op de zorg. Vanuit de samenwerking met DHD heeft IKNL een algoritme ontwikkeld dat borstkankerpatiënten met afstandsmetastasen na primair curatieve behandeling kan signaleren op basis van LBZ-data. Datamanagers kunnen hierdoor veel gerichter dossiers selecteren, wat in de praktijk kan leiden tot 90% minder handmatige zoekacties. Nu het algoritme is gevalideerd, wordt de werkwijze ingepast in de reguliere werkzaamheden van IKNL.
Sterk verminderde registratielast dankzij data-aanlevering via XML voor HiX
In opdracht van het Nederlands Oogkundig Gezelschap (NOG) verzamelt DHD de data voor de kwaliteitsregistratie Cataract. Door veel zorginstellingen worden deze gegevens nog handmatig opgezocht, ingevoerd en verstuurd. DHD biedt de mogelijkheid om de data aan te leveren via XML. Deze meer geautomatiseerde werkwijze zorgt voor een sterk verlaagde registratielast. Bovendien levert het betere en completere kwaliteitsinformatie op. Informatie waarmee nog beter gestuurd kan worden op kwaliteit van de zorg.
Maandelijkse data-aanleveringen voor monitor Toegankelijkheid van zorg
Afgelopen jaar verzorgde DHD namens de ziekenhuizen iedere maand de aanlevering van LBZ-data aan de NZa. Met de aangeleverde data ontwikkelen zij de monitor Toegankelijkheid van zorg. Deze monitor geeft een beeld van de huidige stand van de (inhaal)zorg en wordt gebruikt om tijdig knelpunten te signaleren. De aanleveringen zijn verplicht volgens een wettelijke regeling die 1 oktober 2023 is ingegaan. Ziekenhuizen zijn hier door de NZa per brief van op de hoogte gebracht.

Focus op slimme AI-toepassingen
Het afgelopen jaar heeft DHD weer volop ingezet op de (door)ontwikkeling van slimme AI-toepassingen. Binnen het project AI-ondersteund coderen is hard gewerkt aan een federatieve infrastructuur, waarop snel en eenvoudig AI-modellen ontwikkeld kunnen worden voor het automatisch coderen van dag- en klinische opnamen. Deze infrastructuur wordt verder doorontwikkeld binnen project PLUGIN.
Ziekenhuis Rijnstate neemt model voor AI-ondersteund coderen van dagopnamen in gebruik
Na een succesvolle testperiode heeft Ziekenhuis Rijnstate het model voor het AI-ondersteund coderen van dagopnamen met de Chipsoft-integratie in april 2024 in gebruik genomen. Het dagopnamenmodel is op dit moment in staat om 72% van de dagopnamen automatisch van een betrouwbare ICD-10-code te voorzien.
Medisch codeurs van het ziekenhuis hebben de uitkomsten van de test gevalideerd. De resultaten laten overtuigend zien dat het inzetten van het dagopnamenmodel medisch codeurs kan ontlasten in hun werk.
Groen licht van CBS voor model automatisch coderen van dagopnamen
Het door DHD ontwikkelde AI-model voor het coderen van dagopnamen is geschikt bevonden voor de statistische toepassingen van het CBS. Op grond van de door DHD uitgevoerde validatie van het model vindt het CBS dat deze methode ingezet kan worden voor de automatische codering van dagopnamen voor verslagjaar 2024.
Het AI-model biedt ziekenhuizen ondersteuning bij het voldoen aan de wettelijke verplichting om de dagopnamen te voorzien van de juiste ICD-10-codering. Het model codeert hoofddiagnosen bij een groot deel van de dagopnamen op basis van de brieven en verslagen die medisch specialisten schrijven over hun patiënten. Dit bespaart de ziekenhuizen tijd en kosten, terwijl de nauwkeurigheid en consistentie van coderingen wordt verbeterd.
De volgende stap: klinische opnamen coderen met AI
De succesvolle implementatie van het dagopnamenmodel opent de deur naar bredere toepassingen, zoals een AI-model voor klinische opnamen. Het coderen van klinische opnamen kost medisch codeurs aanzienlijk meer werk dan het coderen van dagopnamen. Onder meer doordat het vaak om complexere ziektegevallen gaat en omdat het regelmatig voorkomt dat er meer dan één specialisme bij betrokken is. Om ook bij klinische opnamen de registratielast te verminderen zet DHD in op het ontwikkelen van een AI-model dat ook de klinische opnamen automatisch voorziet van een accurate ICD-10-codering.
Ontwikkelingen en waardevolle inzichten
In 2024 startten we met grootschalige (door)ontwikkelingen van veelgebruikte producten, om nog beter aan te sluiten op relevante vraagstukken in de medisch-specialistische zorg. Bovendien ontwikkelden we nieuwe producten die bijdragen aan de verbetering van de zorgkwaliteit. Nauwe samenwerking met opdrachtgevers en gebruikers helpen ons om data te vertalen naar producten die in de dagelijkse praktijk in de zorg te gebruiken zijn om waardevolle inzichten op te doen.
Landelijke Traumaregistratie: instrument voor monitoring en kwaliteitsverbetering traumazorg
In de Landelijke Traumaregistratie worden alle patiënten geregistreerd die binnen 48 uur na een ongeval op een spoedeisende hulp worden gezien en voor de behandeling van hun letsel in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn overgeplaatst of zijn overleden.
Inzicht op ziekenhuis-, regio- en landelijk niveau
DHD heeft voor de LTR dashboards ontwikkeld die de LTR-data overzichtelijk weergeven op ziekenhuis-, regio- en landelijk niveau. De dashboards bieden zorgverleners en beleidsmakers de mogelijkheid om trends en patronen te analyseren, de effectiviteit van behandelingen te evalueren en richtlijnen en protocollen te optimaliseren, met als doel de overleving en het herstel van traumapatiënten te verbeteren.
Alle 71 ziekenhuizen met een spoedeisende hulp hebben afgelopen jaar gegevens over verslagjaar 2023 aangeleverd aan de Landelijke Traumaregistratie. Dankzij de volledige participatie geeft de registratie een landelijk dekkend beeld. Dit levert waardevolle informatie op en maakt het een belangrijk instrument om de kwaliteit van de traumazorgketen te monitoren en te verbeteren.
Nieuw dashboard geeft aanvullende inzichten voor het Nederlands CP register
In december werd het dashboard voor het Nederlands CP register gelanceerd. Dit landelijke register helpt bij het verbeteren van de zorg voor kinderen met cerebrale parese door regelmatige monitoring en tijdige ingrijping. Zo kunnen zorgverleners precies de juiste behandelingen bieden en onnodige interventies voorkomen. Het nieuwe dashboard biedt aanvullende inzichten in de geregistreerde data, waardoor zorgprofessionals beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen.
Inzicht in spiegelinformatie dankzij Landelijke Monitor ZE&GG
In juni is de Landelijke Monitor ZE&GG gepubliceerd. Deze interactieve monitor biedt ziekenhuizen, zorgverzekeraars en andere ZE&GG-partijen inzicht in spiegelinformatie. De verzamelde data helpen bij het evalueren van zorg en het bevorderen van gepast gebruik. De monitor is het resultaat van een samenwerking tussen Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG), Vektis en DHD.
De drie partijen werken al jaren samen aan de ontwikkeling van spiegelinformatie op basis van Uniforme Data Definities (UDD). Met de Landelijke Monitor ZE&GG kunnen ziekenhuizen de implementatiegraad van UDD’s analyseren en vergelijken met andere ziekenhuizen. Dit draagt bij aan verdere verbetering en standaardisatie van zorginformatie.
In 2024 zijn de implementatiegraden van de volgende drie UDD's ingebouwd:
- Efficiënter doseren Pembrolizumab & Nivolumab (DGM-001 en 002)
- Maak niet standaard röntgenfoto's van de buik bij volwassen patiënten met acute buikpijn (VK-INT-005)
- Reumatoïde artritis: schrijf biological doseringen niet hoger voor dan de registratiedosering (VK-REU-002)
OmniQ 2.0: effectieve aanlevering van gegevens
OmniQ 2.0. biedt zorginstellingen een gebruiksvriendelijk portaal voor het aanleveren van gegevens voor verschillende kwaliteitsinstrumenten. De gegevens worden vervolgens door DHD centraal doorgeleverd aan verschillende (overheids)instanties.
Dankzij de low-code ontwikkeling op het Mendix-platform door Ciphix, wordt het portaal nog sneller en effectiever. OmniQ 2.0. behoudt zoveel mogelijk van de vertrouwde functionaliteiten en wordt in 2025 opgeleverd.
Zorgproces in beeld met de Hospital Data Viewer
De Hospital Data Viewer (HDV) helpt zorginstellingen om de kwaliteit van zorgprocessen te monitoren en te analyseren. Om aan te sluiten op de veranderende behoeftes in de zorg, zijn we gestart met een grootschalige vernieuwing van de HDV. Bovendien begeleiden wij gebruikers van de HDV met kennissessies en workshops op maat, zodat zij de voordelen van de tool optimaal kunnen benutten.
Betere zorgkwaliteit met de HDV-vernieuwing
In een tijd waarin zorgkwaliteit onder grote druk staat, helpt de Hospital Data Viewer (HDV) ziekenhuizen om de zorgkwaliteit te behouden en te optimaliseren. Van 2024 tot 2026 werken we aan een grootschalige vernieuwing van de HDV met innovatieve uitbreidingen, om ziekenhuizen nog scherpere inzichten te geven in de zorgkwaliteit.
Samen leren van data
Ook in 2024 organiseerden we meerdere HDV-brede workshops voor beginners en gevorderden. Tijdens de workshops leerden nieuwe en ervaren HDV-gebruikers hoe zij op basis van eigen ziekenhuisdata gerichte analyses kunnen maken.
Daarnaast gaven we, naar aanleiding van de publicatie Rapportage LBZ-indicatoren, een online kennissessie. Tijdens deze sessie gingen we in op de totstandkoming van de indicatoren en kregen de deelnemers handvatten om de indicatoren te gebruiken voor de (kwaliteits)analyses in hun zorginstelling.
Betrouwbare zorginformatie door standaardisatie
Goede bronregistratie is essentieel voor het verkrijgen van betrouwbare (spiegel)informatie en om efficiënter te werken. Door zorginformatie te standaardiseren (Eenheid van Taal), kunnen data soepel worden uitgewisseld en hergebruikt zonder extra registratielast. De implementatie van het internationale terminologiestelsel SNOMED speelt daarbij een belangrijke rol. DHD draagt hieraan bij met innovatieve oplossingen en inhoudelijke kennis.
SNOMED-project: toekomstbestendige zorg met SNOMED
In 2024 en 2025 zet DHD zich, samen met FMS, V&VN, ZKN, NVZ en NFU, in voor ziekenhuizen om het bewustzijn rondom SNOMED te verhogen en om het implementatieproces van SNOMED te bevorderen. De Nederlandse zorg staat immers voor grote uitdagingen. De vergrijzing leidt tot een groeiende zorgvraag, terwijl personeelstekorten zorgen voor een toenemende werkdruk. Om de zorgkwaliteit te waarborgen, dienen we efficiënter samen te werken en de registratielast voor zorgpersoneel te verminderen. SNOMED maakt het mogelijk om broninformatie over patiënten (cross-sectoraal) uit te kunnen wisselen. Daarmee zetten we een grote stap in het verlichten van de registratielast.
Met het SNOMED-project ondersteunen we ziekenhuizen door de drempels rondom het implementatieproces van SNOMED te verlagen. Ook willen we zorgprofessionals inspireren in het gebruik van SNOMED, zodat zij de voordelen van standaardisatie optimaal kunnen benutten.
19 ziekenhuizen gebruiken de Verrichtingenthesaurus
In 2024 is het gebruik van de Verrichtingenthesaurus verder toegenomen. Inmiddels registeren 19 ziekenhuizen hun medische verrichtingen met deze standaard. De Verrichtingenthesaurus helpt artsen om verrichtingen eenduidig en gestructureerd vast te leggen in het elektronisch patiëntendossier (epd). Door volgens dezelfde standaarden te registreren, kan de informatie soepel worden uitgewisseld en voor meerdere doeleinden worden gebruikt. De termen leiden automatisch af naar zorgactiviteitcodes (ZA-codes) en het internationale terminologiestelsel SNOMED.
Vastleggen van zeldzame aandoeningen zonder extra registratielast
Artsen kunnen diagnosen voor zeldzame aandoeningen zonder extra registratielast vastleggen in het epd. Dit is mogelijk doordat de Diagnosethesaurus gekoppeld is aan zogenaamde ORPHAcodes. Om de voordelen uit te leggen, gingen we samen met de NFU langs bij 6 verschillende umc’s.
Ook is tijdens de bijeenkomsten de ORPHA-viewer gepresenteerd. Met de viewer krijgen ziekenhuizen op eenvoudige wijze inzicht in de patiënten met zeldzame aandoeningen die ze zelf onder behandeling hebben. Daarnaast geeft het een beeld van het landelijk aantal patiënten.
CRAMP voor zeldzame spierziekten geheel vernieuwd
In januari 2024 is de CRAMP-database voor zeldzame spierziekten geheel vernieuwd. In de CRAMP-viewer kunnen gebruikers de aantallen patiënten en hun kenmerken inzien voor de eigen zorginstelling en ook de patiëntaantallen van de andere umc's. De database biedt hiermee een basis voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten en ondersteunt medisch specialisten bij het verbeteren van de zorg en behandeling van patiënten met een spierziekte.
Een belangrijk verschil ten opzichte van de vorige versie is dat patiënten die in meerdere ziekenhuizen zijn behandeld, maar één keer worden geteld in de overzichten. Dit geeft een veel zuiverder beeld van de patiëntenpopulatie. Ook kreeg de CRAMP-viewer een technische upgrade, die snellere toekomstige uitbreidingen en aanpassingen mogelijk maakt en een gebruikerservaring biedt die gelijk is aan de andere informatieproducten van DHD.
Gestandaardiseerde vastlegging met de thesauri
Elke twee maanden wordt er een nieuwe versie van de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus uitgeleverd. In 2024 zijn er ruim 9000 wijzigingen en uitbreidingen doorgevoerd. Zo zijn er meer registratiemogelijkheden voor Plastische chirurgie en is de vastlegging van Psychiatrische aandoeningen verbeterd. Daarnaast waren er veel wijzigingen voor Interne geneeskunde, Nucleaire geneeskunde, Kindergeneeskunde en Plastische chirurgie. Ook is de RZ25-release van de NZa verwerkt.
Verbeterde T-Rex vergemakkelijkt en versnelt zoeken naar specifieke codes
T-Rex heeft een update ondergaan die de nauwkeurigheid van het zoeken naar specifieke codes in de Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus aanzienlijk heeft verbeterd. Dankzij nieuwe filteropties kunnen gebruikers van de online viewer gerichter zoeken, waardoor zij sneller de gewenste informatie vinden.
Succesvolle eerste editie landelijk congres SNOMED in de praktijk
Op 12 december vond de eerste editie van het Landelijk congres SNOMED in de praktijk plaats. Een inspirerende dag, die in het teken stond van de implementatie van SNOMED in de dagelijkse praktijk. Het congres bood inzichten in wat zorgprofessionals van SNOMED kunnen verwachten voor de dagelijkse praktijk en in de impact die gestructureerde en gestandaardiseerde vastlegging met SNOMED heeft op de kwaliteit van zorg.

Grip op data
Vanuit de ambitie ‘meer grip en minder lasten’ faciliteert DHD zorginstellingen bij het aanleveren van data via de Datahub. Het afgelopen jaar werd de zevende kwaliteitsregistratie aangesloten: de Landelijke Traumaregistratie. Ook is er gestart met het project SARI, waarbij de Datahub zal worden ingezet voor de surveillance van ernstige acute luchtweginfecties.
Landelijke Traumaregistratie aangesloten op Datahub
De Landelijke Traumaregistratie (LTR) is als nieuwe kwaliteitsregistratie aangesloten op de Datahub. In de LTR worden alle patiënten geregistreerd die binnen 48 uur na een ongeval op een spoedeisende hulp (SEH) worden gezien en voor de behandeling van hun letsel in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn overgeplaatst of zijn overleden.
In opdracht van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft DHD een nieuw dataplatform en databeheersysteem geïmplementeerd. De data-aanlevering vindt nu plaats in de Datahub.
Zicht op ernstige acute luchtweginfecties met SARI-surveillance
In opdracht van het Ministerie van VWS voert het RIVM de monitoring en surveillance van luchtweginfecties uit. Hieronder vallen ook de acute luchtweginfecties waarvoor ziekenhuisopname nodig is. Deze infecties worden SARI genoemd: Severe Acute Respiratory Infections.
DHD heeft van het RIVM de opdracht gekregen om de landelijke gegevensverzameling van SARI samen met de ziekenhuizen op te zetten. De NVZ en NFU onderschrijven het belang van SARI-surveillance en zijn als moederorganisaties van DHD nauw betrokken bij het project.
In 2024 heeft de pilotfase van het SARI-project plaatsgevonden. In deze fase is o.a. de deelnamebereidheid van ziekenhuizen onderzocht en gingen we met enkele pilotziekenhuizen in gesprek over hun wensen en behoeften. Nu de pilotfase is afgerond, zullen de eerste ziekenhuizen in het eerste kwartaal van 2025 worden aangesloten op de SARI-surveillance.
OmniQ: kwaliteitsgegevens succesvol afgerond voor registratiejaar 2023
Ziekenhuizen, umc’s en revalidatie-instellingen maakten tussen januari en mei 2024 veelvuldig gebruik van OmniQ voor de aanlevering van kwaliteitsindicatoren, verbeterdoelen en klantpreferentievragen. Dat deden zij voor verschillende sets:

Nieuw dit jaar was de toegevoegde module: ZE&GG implementatieagenda. De implementatieagenda bevat alle onderwerpen met betrekking tot gepast gebruik die in de dagelijkse zorgpraktijk moeten worden geïmplementeerd. Een aanzienlijk aantal van zestig ziekenhuizen leverden gegevens aan voor de implementatieagenda, die begin juli werden doorgeleverd aan ZE&GG. De meeste gebruikers geven aan dat de implementatieagenda hen aanzienlijk heeft geholpen bij het structureren van hun werkzaamheden en het verbeteren van de zorgkwaliteit.
ZE&GG-implementatieagenda toegevoegd aan OmniQ
Met ingang van januari 2024 kunnen ziekenhuizen de implementatieagenda van ZE&GG invullen via OmniQ. OmniQ biedt een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk alternatief voor het omvangrijke Excel-bestand dat ziekenhuizen voorheen bijhielden.
Het doel van de ZE&GG-implementatieagenda is om zorgaanbieders te helpen met het implementeren van gepast gebruik in de dagelijkse praktijk. Daarmee wordt een continue leer- en verbetercultuur in de zorg gestimuleerd. De implementatieagenda bevat alle onderwerpen met betrekking tot gepast gebruik die in de dagelijkse zorgpraktijk moeten worden geïmplementeerd.

Kennis delen en leren van elkaar
Een van de speerpunten in onze strategie is Leren van elkaar. Wij delen graag onze expertise en brengen professionals bij elkaar om te leren van elkaars kennis en ervaringen. In 2024 organiseerden we diverse bijeenkomsten:
- Themadag kwaliteit van zorg 2024
- Landelijk congres SNOMED in de praktijk
- Kennissessies ICD-10
- Kennissessies LBZ
- Kennissessie LBZ-indicatoren
- Informatiesessies SARI
- Bijeenkomst kwaliteitsregisters
- Workshops HDV
- Demo ligduurmonitor
- Diverse gebruikersgroepen
- Diverse klankbordgroepen
Data als motor voor medisch onderzoek en beleidsvorming
De medische LBZ-data zijn een betrouwbare bron voor maatschappelijk relevant onderzoek en het maken van landelijk beleid ten behoeve van onder andere de volksgezondheid, gezondheidszorg en verkeersveiligheid. Onderzoekers, zorginstellingen en andere partijen kunnen daarvoor dataverzoeken bij DHD indienen.
In het afgelopen jaar behandelden we namens de ziekenhuizen 134 dataverzoeken, wat leidde tot ruim 80 uitleveringen. De dataverzoeken werden onder meer ingediend voor wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen omgevingsgerelateerde blootstellingen en gezondheid, oversterfte van verschillende bevolkingsgroep en de risicofactoren voor verschillende uitkomstmaten. Ook werden er dataverzoeken ingediend voor het aanvullen van bestaande databases, zoals de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), en kwaliteitsregistraties, zoals de Nederlandse Hart Registratie (NHR).
Veiligheid en privacy gewaarborgd
Informatiebeveiliging en privacyborging zijn onderwerpen waar bij DHD veel aandacht naar uitgaat en waar al onze medewerkers naar handelen. Dit is ook terug te zien in de bewustwording van de medewerkers binnen DHD. Met verschillende interactieve activiteiten hebben we binnen DHD de bewustwording aantoonbaar naar een hoger niveau weten te tillen. Het afgelopen jaar heeft DHD de certificering wederom zonder tekortkomingen opnieuw behaald voor de ISO 27001 en NEN 7510 én voldoet DHD aan de NEN 7512 en de ISO 22301. Samen met een nieuw ISMS heeft DHD hiermee de basis gelegd om de gegevens van de Nederlandse zorginstellingen nog beter te beschermen.

Onze servicedesk helpt
Ook in 2024 konden ziekenhuismedewerkers, medisch specialisten, brancheverenigingen en andere (zorg)professionals bij ons terecht met al hun vragen. Er waren meer dan 6.600 contactmomenten via onze servicedesk.

De onderwerpen waarover het vaakst contact is opgenomen zijn:
- ICD-10-codeadvies
- Toegang/autorisatie
- Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg
- OmniQ
- Wijzigingsverzoeken thesauri
Publicaties & cijfers

SSC-DG in nauw contact met zorginstellingen
Wist u dat het Shared Service Center Data Governance (SSC-DG) bij DHD is ondergebracht? Het SSC-DG wordt aangestuurd door de Data-governancecommissie (DGC), maar maakt gebruik van de voorzieningen van DHD.
Ook werken we op een aantal gebieden nauw samen. In samenwerking met partijen in de medisch-specialistische zorg werkt het SSC-DG aan een duurzaam, soepel werkend systeem van kwaliteitsregistraties met maximale waarde voor de patiënt en samenleving en zo laag mogelijke (administratieve) lasten.

Daarbij richten de DGC en het SSC-DG zich met name op het verbeteren en standaardiseren van de dataprocessen van kwaliteitsregistraties.In 2024 groeide het SSC-DG gestaag verder naar een team van 9 medewerkers. Zij hielden zich onder andere bezig met de toetsing van kwaliteitsregistraties en boden ondersteuning aan zorgaanbieders.
Een greep uit de resultaten:
- Bijna 300 medewerkers van zorginstellingen meldden zich aan voor de informatiebijeenkomst over de wetswijziging Wkkgz. Ook vonden er brainstorms met zorgaanbieders en informatiesessies op locatie plaats.
- De DGC en het SSC-DG zetten grote stappen op een aantal belangrijke thema’s voor zorgaanbieders, waaronder pseudonimisatie en standaardovereenkomsten. Kwaliteitsadviseurs werden hier op de themadag Kwaliteit van de NVZ, de NFU en DHD over bijgepraat.
- In november opende de tiende toetsingsronde voor kwaliteitsregistraties. In totaal (vanaf mei 2023) meldden zich 63 kwaliteitsregistraties aan voor de toetsing door de governancecommissies.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit jaarbeeld? Neem dan contact met ons op via 030 799 61 65 of info@dhd.nl.